Как да армираме допълнително натоварените детайли?

Ефикасността  и дълготрайността на топлоизолационната система могат да бъдат нарушени от силно натоварване на определени участъци от фасадата. Това може да се избегне, чрез допълнително армиране на тези части. Едни от тях са:

*ъглите около отворите на вратите и на прозорците – много често там се концентрират статични напрежения, които с времето образуват напуквания.За да се избегнат, тези ъгли е препоръчително да се армират  допълнително с мрежа под прозоречните плотове.

*външните ъгли – за тях са характерни механичните натоварвания. При разрушаването на външните ъгли се появява влага, а от там се нарушава и функционалността на топлоизолацията.

*вътрешните ъгли – необходимо е тези ъгли, които са около отворите за вратите и прозорците също да се армират с мрежа допълнително, тъй като много често тези участъци са изолирани с по тънък слой топлоизолация, а това от своя страна засилва условията за напрежение и напукване.

РЕШЕНИЕ

За да постигнете най-добрата ефективност на топлоизолационната система която използвате, Ви препоръчваме задължително да обърнете внимание на изброените по-горе рискови зони и да ги армирате допълнително, а след това и цялата фасада –  така те ще бъдат двойно защитени.

  • При подреждането на топлоизолационните плочи следвайте подредба, при която да се разминават вертикалните фуги между тях.
  • При оформянето на вътрешните ъгли използвайте готови профили, а за външните – готови ъглови профили с армировъчна мрежа, за да им придадете по-голяма здравина.
  • Положете армировъчната мрежа в предварително нанесения пласт лепило. Припокрийте всеки две съседни парчета с ивица, широка поне 10 см.
  • След армиране на рисковите зони пристъпете към цялостно изпълнение на армираната шпакловка, като нанасяте пласт от лепилото и  полагате мрежата  с лек натиск и я вграждате докато я покриете напълно.