Как да направим топлоизолация на една сграда?

Топлоизолацията на една сграда изисква инвестиции по отношение на труд и средства Професионал ЕООД Ви предлага 3 вида топлоизолационни системи. Изберете най-подходящата от тях според конкретните условия и действащите фактори.

Каква е основата на Вашата сграда?

Основата може да бъде съчетание от бетон, тухли, циментово-варови мазилки, дървени или гипсокартонени елементи и др. Стандартните лепила на циментова основа не са подходящи за основи от дърво, плоскости от дървесни частици или цимент. Трябва да се използва лепило, съобразено с основата, за да може здравината на топлоизолационната система да не  бъде компрометирана във времето под действие на външните влияния.

Каква е паропропускливостта на избраната Топлоизолационна   система?

Това зависи от подбора на компонентите и правилната технология на полагане. Ако тези изисквания се спазват, във Вашия дом влагата, мухъла и плесента няма да проникнат.

Какви са климатичните условия?

Температура, височина на сградата и сила на вятъра – това са фактори, на които трябва да обърнете внимание. Ако топлоизолацията не е съобразена с тях, нейната ефективност ще бъде нарушена.

Какво крайно покритие ще изберете?

Тук трябва да обърнете внимание не само на външния вид на Вашата сграда, но и на нейната защита. Важен момент са условията на експлоатация, здравината и цялостната ефикасност на избраната топлоизолационна система.

РЕШЕНИЕ:

Нашият съвет е да подберете продукти, които да са преди всичко изпитани, задължително да са придружени от сертификати за качество, да са взаимно допълващи се – за да действат в единна система.Не на последно място е необходимо да се съблюдава правилното полагане на избраната топлоизолационна система относно методологията и технологичното време между полагането на отделните й компоненти.

  • Основата, върху която ще се лепят плоскостите, трябва да бъде здрава, чиста и суха.
  • Лепилото се нанася по лепило-точковия метод, а плоскостите се редят като фугите им се разминават вертикално.
  • При ъгли на прозорци и врати топлоизолационните плоскости задължително се зарязват Г-образно, защото това са слаби детайли в системата, които трябва да бъдат подсилвани.
  • Дюбелирането се прави поне 24ч след полагането на плоскостите по фасадата, като дюбели се поставят само там където има лепило и накрая всички глави на дюбелите се шпакловат. Дюбелира се в зависимост от натоварването.
  • Следващата стъпка е шпакловане с мрежа – нанася се лепилото по височината на сградата и се полага мрежата като се притиска с маламашка. Отделните парчета мрежа се застъпват поне по 10см.
  • Ъглите се армират допълнително с 2 пласт мрежа и тогава се полагат PVC лайсни по всички ъгли на сградата както и всички водобрани.
  • Нанася се втора, а може и трета шпакловка за изравняване на повърхността.
  • Преминава се към грундиране – добре е грундът да се оцвети в цвета на мазилката или да е бял.
  • Следващата стъпка е полагане на мазилка с инструменти от неръждаема ламарина. Това е финишното покритие на самата топлоизолационна система