Как да оформим топлоизолационна система около прозорец?

Прозорците са една от рисковите зони с интензивно натоварване. При постоянното отваряне и затваряне с времето се появяват напуквания. От тези напуквания се създават пролуки през които се просмуква влага, а тя нарушава качествата на топлоизолацията и разрушава мазилката. Много често при валежи през тези пукнатини прониква  и вода, а тя от своя страна при отрицателни температури замръзва, разширява се и разрушава материалите на топлоизолацията.

 

РЕШЕНИЕ:

За да избегнем подобни проблеми  можем да укрепим рисковите зони около вратите и прозорците, като използваме правилна последователност на техниката за „обръщането“ им с подходящите материали и елементи. Това ще осигури дълготрайност на топлоизолационната система дори при големи и интензивни натоварвания. Започваме с:

  • Полагане на топлоизолационни плочи по фасадата, като използваме лепило-шпакловъчна смес за тяхното закрепяне. Важно е около ъглите на прозорците да се използват цели плочи или парчета с точни размери!
  • Необходимо е да топлоизолирате участъка под подпрозоречната дъска, като залепите по рамково-точковия метод парче топлоизолационна плоскост.
  • След това нанесете с маламашка лепило-шпакловъчна смес по долния ъгъл на прозореца и поставете ъгловия профил, като вградите мрежата докато се покрие.Оставете поне 24 ч да изсъхне нанесения слой.
  • После залепете фугоуплътнителната лента и монтирайте подпрозоречната дъска, като й дадете наклон в посока навън за правилно отичане.
  • Монтирайте водооткапващият профил на външния ъгъл на прозореца и оразмерете ъгловите профили с мрежа за двата външни ръба на прозореца, нанесете лепило-шпакловъчна смес и вградете мрежата внимателно, като я застъпите по вътрешните ъгли поне на 20 см.
  • За външните ъгли пригответе парчета от стъклотекстилна мрежа 20х40см и чрез лепило-шпакловъчна смес ги вградете диагонално на ъглите.
  • Дюбелирайте по схема и нанесете по цялата повърхност лепило-шпакловъчна смес, сложете мрежата, като застъпвате поне по 10см и покрийте цялата мрежа отново с лепило-шпакловъчна смес.
  • Изчакайте 7 дни за пълно изсъхване и нанесете слой грунд, а след още 48ч нанесете и тънкослойна завършваща мазилка.