Как да хидроизолираме и облицоваме влажни помещения с плочки?

Поблемите свързани с влажните помещения са породени преди всичко от огромното наличие на влага. Облицоването им с плочки сами по себе си не е хидроизолация! Проникването на влага зад плочките води до поява на мухъл и плесени по стените на помещението. Това разрушава покритията им, води до потъмняване и неприятни миризми. Много често между яглите на две стени или между стените и пода на помещенията се образуват пукнатини, а през тях влагата преминава и в съседните помещения. Лошото уплътняване около отводнителните елементи също отдава влага от мръсните води. Крайния резултат от всички тези последствия на лоша хидроизолация е отлепянето на самите плочки, което е следствие от проникнлата вода зад тях, която замръзва при ниски отрицателни температури и ги разрушава.

 

РЕШЕНИЕ:

Максималната ефективност и защитата на влажните помещения се постига чрез правилно полагане на Weber система за хидроизолация, като се спазва стриктно технологията и се използват правилните и качествени продукти.

 • Температурата трябва да е +5*С, като предварително е необходимо да се премахнат всички неравности и пукнатини в основата на помещението
 • Препоръчва се полагането на хидроизолационни ленти по всички ъгли и критични зони около тръби и отводнителни елементи за да се избегне напукване и върху тях се нанася първи слой хидроизолация.
 • След изсъхване нанесете втори слой.
 • След нанасянето и на втория хидроизолационен слой и неговото изсъхване, вече може да се продължи с нанасяне на лепилото за плочки и тяхното редене.
 • В зависимост от продукта, с който хидроизолираме е необходимо полагането на бетон-контакт.
 • Фугирането е неизменна част от завършването на хидроизолирането на помещението със фугиращи смеси устойчиви дори на химикали, приложете след като изчакате 24ч да изсъхне лепилото на залепените плочки.

Друг подходящ продукт за хидроизолация е Акрофлекс на Вълков. Има еластично защитно покритие и се полага преди поставянето на фаянсови, теракотни и друг вид облицовки в бани. Нанася се бързо и много лесно с помоша на валяк или четка, като повърхността върху която се нанася трябва да е предварително добре почистена и суха. Полагат се няколко слоя при температура +10* С, при следната последователност:

 • Грундиране – разрежда се основният материал с вода в съотношение 70% към 30% и се нанася равномерно по повърхността.
 • Полагане на първи слой от хидроизолацията – върху добре изсъхналата грундирана повърхност, след това се слага омрежващо платно върху още мократа хидроизолация, като отделните платна се застъпват поне с по 5см.
 • След изсъхване се полага следващ слой Акрофлекс се полага бетон –контакт за да може да се положи флексово лепило върху хидроизолацията.
 • Предимствата са че това е екологично чист и безопасен метод с дълготрайност на покритието, здравина и висока еластичност, удобен е за употреба и е подходящ за повърхности със сложен релеф. Освен това изборът на тази хидроизолация Ви гарантира икономичност от гл.т. на използваните материали, защото при нея не е необходимо полагането на бетон-контакт.

One thought on “Как да хидроизолираме и облицоваме влажни помещения с плочки?

 • януари 31, 2017 at 7:48 am
  Permalink

  Hi, this is a comment.
  To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
  Commenter avatars come from Gravatar.

Вашият коментар